Hår Porøsitet – nøglen til succesfuld hårpleje med olier

Hår porøsitet

Hvordan vælger man en hårolie? Det er ikke kun nok blot at bestemme dets egenskaber og tildele dem til problemet. Ofte viser det sig, for eksempel, at kokosolie, som skal forhindre udtørring, forårsager endnu mere intensivt krus. Hemmeligheden ligger i at matche olien til hårets porøsitet. Nedenunder vil du finde al den nødvendige information.

Siden vi introducerede olier til daglig hårpleje, begyndte vi at kigge nærmere på hårstrukturen. Takket være en omhyggelig analyse og hårets behov, kan vi nu matche olierne med hensyn til fedtsyrerne. Det er den bedste måde at gøre din hår oliering mere effektiv og lettere.

Det er på høje tid at vi dykker ned i hvad hår porøsitet er!

HÅR PORØSITET – Et karakteristika ved hårstrukturen, særligt niveauet af dets skader, bestemt af hvor højt kutikula er løftet fra hårets skaft. På grund af porøsitet, kan vi skelne mellem tre typer hår, og ved at kende den, kan vi garantere effektiv pleje.

Du kan have:

  • hår med lav porøsitet (svært at style, mangler volumen)’
  • hår med medium porøsitet (kruset, svagt og glansløst),
  • hår med høj porøsitet (tørt, skadet og skrøbeligt).

Hvorfor er kendskab til hår porøsitet så vigtigt?

Porøsitet er vigtigt hvis du planlægger at begynde med hår oliering. Det viser sig at hårolier kan justeres til porøsiteten af håret og opnå de bedst mulige resultater. De bedste effekter sikres så længe at plejen matches til strukturen af vores hår, og dets behov. At påføre den rette olie vil ikke blot give bedre resultater, men også forhindre at håret bliver tynget ned. Overbebyrdning af håret er kun muligt hvis vi bruger den forkerte olie. Det er derfor værd at definere dit hrs porøsitet for at behandle det bevidst.

Hvordan identificeres hår porøsitet?

Der er tre metoder til at definere hårets porøsitet, der kan udføres i komforten af dit eget hjem. De giver ikke en 100% garanti at dit hår er kun sådan en porøsitet, men normalt, er de nok til bevidst at vælge den rette olie til dit hår. For at være sikker, kan en professionel test af hårets porøsitet udføres hos en trichologist eller i en hårsalon med et mikroskop.

Her er de mest normale metoder til at bestemme hårets porøsitet!

• Vandtest – hæld rent vand i et gennemsigtigt glas, put et par hårstrå i det og observer hvordan de opfører sig. Dette studie bestemmer graden af vand der absorberes i håret, hvilket øges i takt med porøsiteten. Vandtesten udføres bedst på forskellige dele af håret, da spidserne kan have en anden porøsitet end håret ved rødderne. Hvordan inddeler man hårets porøsitet?

a. Hår med lav porøsitet vil flyde på overfladen i lang tid da det ikke vil absorbere vand;
b. Hår med medium porøsitet vil drukne langsomt da det absorberes vand med medium hastighed;
c. Hår med høj porøsitet vil hurtigt falde til bunds da det omgående absorberer vand.

• Kokostest – tag rent, uraffineret kokosolie og rbug det til hår oliering. Det er bedst at varme det en smule op for at gøre det nemmere at fordele over dit hår. Lad det sidde i mindst en halv time og vask derefter ud. Den måde håret reagerer til kokosolie, giver os en ret klar information omkring porøsitet. Hvordan læser man det?

a. Hår med lav porøsitet vil være glat og skinnende da det elsker kokosolie;
b. Hår med medium porøsitet kan være sværere at frisere og en smule mere glansløst  sammenlignet med sundt hår;
c. Hår med høj porøsitet vil reagere dårligt på kokosolie, og være kruset og groft.

• Observationstest – vi står foran spejlet og betragter bare vores hår. Tilstanden, hvordan det er arrangeret og hvordan det ser ud; det er meget let at genkende håret porøsitet. Hvad er de primære karakteristika af forskellige typer af porøsitet?

a. Lav porøsitet tager lang tid at tørre, er svært at krølle, er meget tungt, mangler volumen, men er glat og let at frisere;
b. Hår med medium porøsitet er svagt, med tendens til at spalte, tynde ud, er skrøbeligt, ikke så skinnende til sammenligning med sundt hår, er bølget og bliver kruset under påvirkning af fugt;
c. Hår med høj porøsitet er skadet, skrøbeligt, svækket, meget tørt, har typisk spaltede spidser, krøllet, svært at tæmme, glansløst og groft.

Hvilken hårolie skal man vælge?

At bestemme hårets porøsitet er nøglen til at vælge den rette olie. Kun et veltilpasset produkt vil ikke overbebyrde dit hår og give omgående og langvarige effekter. Det er værd at huske at:

  • Hår med lav porøsitet kan lide smør og olier med højt indhold af mættede fedtsyrer, såsom kokosolie, sheasmør og babassuolie;
  • Hår med medium porøsitet foretrækker olier der er rige på monoumættede fedtsyrer, omega-7 og omega-9, såsom sød mandelolie, arganolie og avocado olie;
  • Hår med høj porøsitet vil nyde olier med en overvægt af polyumættede fedtsyrer, omega-3 og omega-6, såsom grapefrugt frøolie, solsikkeolie og sort frøolie.